Körledarkonvent Musikhögskolan Ingesund 2016

Körledarkonvent Musikhögskolan Ingesund 2016: körledare, musik, konserter, inspiration, kunskap, nya kontakter, god mat, noter, intryck, föreläsningar och inte minst – körsång! Dessa ord kan sammanfatta min upplevelse av helgen i Arvika. 

För ett par veckor sedan fick jag ett samtal från ledaren för kantorslinjen på Hjo folkhögskola, där jag läser sista terminen till kantor, som undrade ifall jag ville åka till Arvika på körledarkonvent. ”Absolut!” svarade jag och begav mig till Värmland. Där möttes jag av entusiastiska och trevliga människor som brinner för körledning och körsång. Det var verkligen inspirerande att få träffa erfarna körledare och helt uppslukas av ”körledarmiljön” för en helg.
Tone Bianca Sparre Dahls kör sjöng för oss i Trefaldighetskyrkan på fredagskvällen. Kan en kör sjunga så rent? Finns det ens sådana klanger kören skapade? Det var verkligen en körupplevelse utöver det vanliga. Nästa dag fick vi höra henne berätta om instudering med kör. Konkreta tips jag tar med mig från denna föreläsning är:
Ge instuderingen god tid från början – det tjänar man på i längden.
Ta tag i problem som uppkommer på en gång – har felet sjungits tre gånger sätter det sig fysiskt i hjärnan.
Dirigera igenom stämmorna var för sig när du själv studerar in partituret – då lär sig händerna att inte bara forma melodistämman.
Ge korta instruktioner, i ett flyt med musiken, så känner man ett ”flow” i övningen.
Träna kören att titta på dig, även i instuderingen.
Vissa sångare ska inte sitta jämte varandra, ibland kan klang och intonation lösas genom att byta plats på vissa.

En annan föreläsning jag tar med mig mycket från är den med Thomas Caplin. Han berättade hur man kunde lära kören att lära sig själv. Han menade att mycket kunskap redan finns i kören. Ofta är det ju samma saker man får påminna om gång på gång. ”Gör mer av nyanserna, håll ut tonen, sitt ordentligt, lyssna på varandra, etc.” Genom en praktisk övning fick vi uppleva hur vi som utgjorde kören själva förbättrade oss. Vi sjöng en sats, utvärderade för oss själva vad man själv kunde gjort bättre, delade med sig av sina tankar till andra, sjöng igen – vips så lät de mycket bättre! Genom att lära kören att bli mer medveten om vad den gör plus att få kören att inse att körmedlemmarna själva har ett ansvar och kan påverka hur det låter får man en kör som lär sig själv!

Morgonpasset är ett koncept som är en del av musiklärarutbildningen på Ingesund. Vi fick ett smakprov av detta på lördagsmorgon. Konceptet innebär att man jobbar med grunderna i musik såsom rytm, harmonik och melodik. Sjunga på tonplatser, klappa rytmer mot varandra eller lyssna på klanger var moment. Mycket nyttigt!

Detta är bara några av alla olika föreläsningar och konserter som helgen i Arvika bjöd på. En rejäl dos inspiration, kunskap och körledarglädje fick jag med mig. Tack FSK för arrangemanget och tack Körcentrum Väst för chansen att få åka på detta!

Emma Uhlin